Měříme součinitel tepelné vodivosti kovů - Erhart, Jiří; Rusin, Luboš; Hána, Petr (Matematika–Fyzika–Informatika, 2013)
Článek podává návod k měření tepelné vodivosti kovů. Transport tepla kovovou tyčí je realizován mezi ohřívačem (topné těleso) a chladičem (voda smíchaná s ledem). Je měřena teplota ve dvou místech tyče a výkon topného tělesa. Tepelné ztráty do okolí jsou kompenzovány odpočtem výkonu potřebného pro zahřátí samotného ohřívače na stejnou teplotu, jakou dosahujeme při vedení tepla tyčí mezi ohřívačem a chladičem. Experiment je proveden pro mosaznou, železnou a duralovou tyč a jsou změřeny koeficienty tepelné vodivosti pro tyto materiály.