Optimální způsob placení - Töpfer, Pavel (Matematika–Fyzika–Informatika, 2020)
Článek ze série věnované úlohám Matematické olympiády – kategorie P (programování) diskutuje různé možnosti řešení jedné praktické soutěžní úlohy ze školního kola konaného ve školním roce 2019/20. Úloha pojednává o známém problému, jak zaplatit danou částku pomocí nejmenšího možného počtu bankovek či mincí. Článek ukazuje, kdy lze při řešení použít jednoduchý hladový algoritmus a co lze dělat, pokud tento postup použít nemůžeme.