Tři netradiční oscilátory – konstruktivistický přístup k výuce fyziky - Kodejška, Čeněk; De Nunzio, Giorgio (Matematika–Fyzika–Informatika, 2016)
V rámci výzkumu různých koncepcí v teorii učení, jako jsou behaviorismus, kognitivismus, konstruktivismus a konektivismus jsme se zaměřili na konstruktivistické pojetí tří fyzikálních experimentů s netradičními oscilátory. Navázali jsme tak na předchozí práce, jejíž výsledky byly publikovány v [1], [2]. Dalším dlouhodobým cílem naší práce je porovnání experimentálních výsledků dosažených českými a italskými studenty. Zatímco provedení experimentů a ověření hypotéz již v ČR proběhlo, na italské Univerzitě v Salentu se experimentální provedení teprve připravuje. Studentům byly předloženy následující problémové úlohy: kmity zatížené zkumavky v kapalině o hustotě , kmity prstence o poloměru zavěšeného na vodorovné tyči a kmity kapalinového sloupce v U-trubici. Výše popsané experimenty tak mohou být použity jako námět pro teoreticko-experimentální činnost v rámci semináře z fyziky na gymnáziu, nebo jako laboratorní praktikum v prvním nebo druhém ročníku vysoké školy.