Využití znalostí matematiky při práci s kreditní kartou - Petrášková, Vladimíra (Matematika–Fyzika–Informatika, 2016)
Článek se zabývá problematikou kreditních karet, které se pro mnohé občany staly v posledních letech velmi oblíbeným finančním produktem. Vlastnictví kreditní karty může přinést jejímu uživateli řadu výhod, ale na druhé straně mu může způsobit i řadu problémů. V článku je na modelových situacích ukázáno, jaká úskalí, resp. výhody využívání kreditních karet přináší. Uvedené modelové situace jsou vhodné pro zařazení do výuky na středních školách, neboť mohou přispět k posílení finanční gramotnosti žáků – budoucích účastníků finančního trhu.  Při jejich řešení byly využity jednoduché matematické výpočty.