Rozklady na součet - Töpfer, Pavel (Matematika–Fyzika–Informatika, 2015)
Další článek ze série věnované úlohám matematické olympiády – kategorie P (programování) popisuje jednu soutěžní úlohu domácího kola z roku 1989 a její zajímavou modifikaci. Naším úkolem je nalézt všechny různé rozklady daného přirozeného čísla na součet kladných celých sčítanců a určit počet takových rozkladů. Zatímco k vypsání všech rozkladů použijeme rekurzi, pro určení jejich počtu výhodně využijeme metodu dynamického programování.