O tvorivom hľadaní hmotnosti (ne)obyčajnej plastovej guľôčky - Bartošovič, Lukáš; Velmovská, Klára (Matematika–Fyzika–Informatika, 2015)
Jedným zo základných meraní, ktoré realizujú žiaci na hodinách fyziky je určovanie hmotnosti telies. S vážením rôznych predmetov sa žiaci stretnú aj mimo školy. Preto sa môžeme stretnúť s názorom, že meranie hmotnosti je všedné až nudné. Na príklade tvorivého riešenia problémovej úlohy predstavíme netradičnú metódu zisťovania hmotnosti drobných predmetov – plastových guľôčok používaných v hračkárskych pištoliach. Využijúc vzťahy modelujúce šikmý vrh opíšeme tri z niekoľkých možných spôsobov určovania hmotnosti bez použitia váh (a s využitím pištole-hračky). V článku sa tiež pozrieme na súvislosti medzi žiackou experimentálnou činnosťou a rozvíjaním tvorivosti.