Bádateľský prístup k výučbe trojuholníkov - Lukáč, Stanislav (Matematika–Fyzika–Informatika, 2014)
Základom bádateľskej koncepcie vzdelávania je identifikácia výskumných otázok, hľadanie odpovedí a vhodných argumentov na ich zdôvodnenie. V článku sú predstavené dva námety na skúmanie vybraných vlastností trojuholníkov, ktoré môžu prispieť k rozvoju bádateľských zručností žiakov na strednej škole. Pri hľadaní vzťahov medzi skúmanými objektmi môžu žiaci experimentovať s dynamickými konštrukciami v prostredí programu Geogebra. Súčasťou článku je návrh postupov, ako priviesť žiakov k zdôvodneniu objavených experimentálnych zistení.