Sto let korpuskulárně vlnového dualismu - Lepil, Oldřich (Matematika–Fyzika–Informatika, 2024)
Příspěvek připomíná sto let od vzniku korpuskulárně vlnového dualismu, který je objevem francouzského fyzika Luise de Broglie a je jedním ze základních poznatků kvantové fyziky. Stručně je vyložena podstata tzv. de Broglieových vln a jsou uvedeny příklady experimentálního potvrzení jejich existence.