Jack St. Clair Kilby (ke stému výročí narození) - Hošková Prokšová, Jitka (Matematika–Fyzika–Informatika, 2023)
Počátkem listopadu tohoto roku by se Jack Kilby dožil sta let. Ve dvacátém století tento americký inženýr významně přispěl k realizaci prvního integrovaného obvodu. I svými dalšími vynálezy ukázal, jak aplikovaná fyzika dokáže proměnit svět. V roce 2000, ve svých sedmasedmdesáti letech, byl za svůj přínos oceněn spolu s dalšími dvěma laureáty Nobelovou cenou za fyziku.