Úlohy z termiky pro fyzikální olympioniky - Kabrhel, Pavel; Volf, Ivo (Matematika–Fyzika–Informatika, 2013)
Fyzikální úlohy z termiky lze zadávat v rámci Fyzikální olympiády jednak soutěžícím v kategoriích E, F, jednak pro středoškolské kategorie soutěžícím v kategoriích C, B, případně obtížnější úlohy na ně navazující i v kategorii A. Úlohy jsou založeny na použití kalorimetrické rovnice, případně na jednoduchých formách užití 1. termodynamického zákona. Článek představuje vstup do série několika zajímavých úloh, obtížnějších než jsou ty, jež jsou zadávány běžně ve školních vyučovacích hodinách.