Odvození 1. kosmické rychlosti - Kadaňka, Jiří (Matematika–Fyzika–Informatika, 2020)
V téměř každé učebnici středoškolské fyziky je uvedeno odvození této rychlosti pomocí dostředivé síly. V textu jsou uvedeny další možnosti tohoto odvození. Pro běžného středoškoláka jde o náročnější výpočty, takže tuto problematiku je vhodné zařadit spíše do fyzikálních seminářů pro žáky s hlubším zájmem o fyziku – jde o odvození pomocí Pythagorovy věty a goniometrických funkcí. Poslední dvě odvození (volný pád do středu Země a zákon zachování mechanické energie) vyžadují základy vyšší matematiky (určitý integrál a diferenciální rovnici harmonického děje) a jsou proto vhodné pro nadané žáky gymnázií s rozšířenou výukou matematiky. Je možné je rovněž využít v prvních semestrech vysokých škol jako praktickou ukázku aplikace vyšší matematiky v astrofyzice.