Rezonanční křivka – portrét oscilátoru - Lepil, Oldřich (Matematika–Fyzika–Informatika, 2020)
Příspěvek ukazuje možnost kvantitativního výkladu rezonance oscilátoru na střední škole. Je vyložen pojem činitel kvality oscilátoru a jeho souvislost s rezonanční křivkou. S použitím jednoduchých modelů vytvořených programem MS Excel je zobrazena rezonanční křivka mechanického a elektromagnetického oscilátoru. Na konkrétních příkladech je uvedeno, jaké charakteristické veličiny je možné z rezonanční křivky určit.