Kuželosečky a Apolloniovy kružnice - Blažek, Jiří; Leischner, Pavel (Matematika–Fyzika–Informatika, 2019)
Pokud je kuželosečka dána ohniskem F, řídící přímkou d a relativní excentricitou ε≠1, pak ji Apolloniovy kružnice uF,H,ε, kde H ∈ d, obaluji. Každá z kružnic uF,H,ε se kuželosečky dotýká v bodech, které jsou průsečíky této kružnice s přímkou, jež je rovnoběžná s hlavní osou kuželosečky a prochází bodem H. Z těchto poznatků plyne ekvivalence ohniskové definice kuželosečky s definicí, jež využívá ohnisko a řídící přímku.