Thébaultův problém 3887 - Leischner, Pavel (Matematika–Fyzika–Informatika, 2018)
Roku 1938 uveřejnil V. Thébault v časopise The American Mathematical Monthly problém 3887, jehož první řešení zmíněné v Monthly je z roku 1983. Až v 21. století vyšlo najevo, že obecnější větu vyslovil a dokázal v témže časopise Japonec Y. Sawayama již v roce 1905. Článek blíže seznamuje s historií problému i Sawayamovou větou a dokazuje problém s využitím původních Sawayamových úvah podaných z hlediska současné syntetické geometrie.