Diagnostika žiackych miskoncepcií v pravdepodobnosti - Gavala, Tadeáš; Lukáč, Stanislav (Matematika–Fyzika–Informatika, 2018)
Formatívne hodnotenie vyžaduje od učiteľa analýzu informácií získaných v interakcii so žiakmi a jej využitie pre poskytovanie zmysluplnej spätnej väzby umožňujúcej zvýšiť efektívnosť učenia. Dôležitým predpokladom pre účinné aplikovanie formatívneho hodnotenia je, aby učiteľ poznal typické chyby žiakov a miskoncepcie, ktorých príčinou je neporozumenie základných pojmov a vzťahov. V našom výskume sme sa zamerali na diagnostikovanie miskoncepcií v pravdepodobnosti, pri klasifikácii ktorých sme vychádzali z prác viacerých autorov. V článku sú prezentované dva hodnotiace hárky obsahujúce dvojice úloh na diagnostikovanie vybraných miskoncepcií. Na základe analýzy žiackych riešení sú v článku spracované metodické odporúčania pre odhaľovanie a elimináciu vybraných miskoncepcií vo výučbe pravdepodobnosti na strednej škole.