Matematika hrou - Chajda, Ivan (Matematika–Fyzika–Informatika, 2018)
V článku je ukázán jednoduchý nástroj, založený na proužku papíru, pomocí něhož lze počítat některé příklady ze školské matematiky pomocí grafických pravidel. Jako příklad je uvedeno dělení přirozených čísel nebo mnohočlenů, dále pak transformace číselného zápisu z dekadické soustavy do číselné soustavy s jiným základem. Tento nástroj vymyslel James Tauton a rozšířenou verzi lze stáhnout z webovské stránky.