Pozorování sluneční činnosti v pásmu velmi dlouhých vln - Hubeňák, Josef; Šlégr, Jan (Matematika–Fyzika–Informatika, 2013)
Ionosféra Země se chová jako citlivý detektor rentgenového záření, které vysílá Slunce během erupcí. Toto záření podstatně zvyšuje odrazivost ionosféry pro velmi dlouhé radiové vlny. Sluneční činnost tak lze sledovat pomocí příjmu signálu vzdálených dlouhovlnných vysílačů, k čemuž stačí velmi jednoduchá technika. V tomto článku bychom rádi představili projekt tohoto sledování, do kterého se mohou zapojit střední školy.