Newtonova a Maclaurinovy nerovnosti - Calábek, Pavel (Matematika–Fyzika–Informatika, 2017)
Článek se zabývá důkazy Newtonovy a Maclaurinových nerovností rozšiřujících soubor nerovností, které se používají při řešení středoškolských soutěžních úloh. V důkazech je použit aparát, se kterým se středoškolští studenti seznamují v kurzu diferenciálního počtu. Dále je ukázáno využití toho aparátu při řešení dalších algebraických úloh.