Odchylka dvou vektorů - Závodný, Miloslav (Matematika–Fyzika–Informatika, 2024)
Příspěvek uvádí snadné odvození vztahu pro výpočet odchylky dvou nenulových vektorů v rovině pomocí skalárního součinu. Na rozdíl od odchylky přímek, která je omezená na interval od 0∘ do 90∘, je odchylka dvou vektorů definována jako velikost konvexního úhlu, který se pohybuje v rozmezí 0∘ do 180∘. Využití je demonstrováno na několika příkladech, včetně případů v trojrozměrném prostoru. Text také rozebírá aplikace na geometrické útvary, jako jsou kvádr a čtyřboký jehlan, a ukazuje postup a výpočty pro konkrétní případy.