K obsahům pravoúhelníků opsaných elipse - Juklová, Lenka; Jukl, Marek (Matematika–Fyzika–Informatika, 2024)
Příspěvek se zabývá pravoúhelníky opsanými dané elipse. Jsou zde nalezeny nutné a postačující podmínky pro to, aby pravoúhelník měl maximální, resp. minimální obsah. V článku je dokázáno, že obsah pravoúhelníku je maximální, právě když se jedná o čtverec, jehož vrcholy leží na osách elipsy, a jeho obsah je minimální, právě když jeho strany jsou rovnoběžné s osami elipsy.