Pravděpodobnost v aplikačních úlohách - Hykšová, Magdalena (Matematika–Fyzika–Informatika, 2014)
Článek představuje některé příklady ze Sbírky aplikačních úloh ze středoškolské matematiky, která je v současné době připravována pro tisk v nakladatelství Prometheus a jejímž hlavním cílem je ukázat, že matematika je užitečným a nepostradatelným nástrojem pro řešení skutečných problémů reálného světa, a pomoci tak motivovat studenty ke studiu matematiky. Autorka se zaměřuje na úlohy z kapitoly věnované pravděpodobnosti, jež je mnohdy neprávem považována za jednu z nejméně zajímavých a pochopitelných částí matematiky. V článku jsou představeny úlohy týkající se hazardních her, kurzových sázek, podmíněných pravděpodobností (zejména problematika falešně pozitivních a negativních testů) a posuzování věrohodnosti (např. účinnost léku).